Secția pentru judecători a CSM, „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive

Secția pentru judecători a CSM, „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive
FOTO - Arhivă
Publicat: 28/10/2022, 12:18

Secția pentru judecători a CSM este „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor precum modificarea condițiilor de pensionare par a fi tratate la nivelul autorității executive.

Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în privința statutului judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componența independenței financiare a judecătorilor.

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă consternarea faţă de modalitatea în care chestiuni esenţiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorităţii executive, fără existenţa unui dialog interinstituţional absolut firesc, cu consecinţe dezastruoase asupra funcţionării serviciului public al justiţiei, care se confruntă deja cu serioase dificultăţi din perspectiva insuficienţei resurselor umane. De altfel, redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor este de neînţeles, în contextul recentei adoptări de către Parlamentul României a legilor justiţiei”, transmit vineri magistraţii.

Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce privește statutul judecătirlor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componența independenței financiare a judecătorilor.

„În acelaşi timp, o eventuală intervenţie normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru şi precauţie, cu respectarea cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea fără precedent a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”, afirmă judecătorii.

Aceștia consideră necesară exprimarea unei poziții a Consiliului de Management Strategic cu privire la pensiile de serviciu.

„Dat fiind rolul acestui organism în gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Secţia pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziţii clare şi fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, astfel încât să nu se aducă atingere însăşi substanţei drepturilor acestora”, conchid judecătorii.

Context

Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluțiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului.

El a mai spus că toate aceste reglementări și toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul de la Banca Mondială, care a fost înaintat și către cabinetul premierului Nicolae Ciucă.

Conform unui document al BM invocat de economedia.ro, nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate.

Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăși 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată BM.

Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute.

Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune BM. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivității.

Cei care lucrează o perioadă mai îndelungată vor avea pensii mai mari și ratele de acumulare din toți anii de contribuție sunt egalizate.

Acest lucru respectă principiul vechimii. Procentul din venitul obținut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerințelor.

Perioada minimă de contribuție propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.

Protecția deciziilor CCR se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curții, mai arată BM. Propunerea reduce beneficiile, crește vârsta de pensionare, crește vechimea în muncă necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor, scrie psnews.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații